Carte Blanche #2 | Lucky food

Over de hele wereld proberen mensen hun geluk voor het nieuwe jaar te beïnvloeden. Vooral door eten. Er zijn zoveel eettradities dat we daar met Carte Blanche zijn ingedoken om een mooi nieuw foodconcept neer te zetten voor het Oud en Nieuw feest op de Ceuvel in Amsterdam Noord. We verzamelden deze gebruiken. Kozen geel als onze happy colour en in aanloop naar het nieuwe jaar zetten we deze gebruiken in beeld op Facebook als teasers. Om iedereen vast een beetje op te warmen voor het komende feestje.

Zo eten ze in Spanje en Portugal 12 druiven als de klok 12 slaat en is varkensvlees erg populair in Hongarije, Cuba, Spanje en Oostenrijk omdat het varken met z’n snuit vooruit in de aarde wroet. Het staat voor vooruitgang. Wil je je financiën verbeteren in 2015 dan kan je het best linzen of bladgroenten eten. Die lijken het meest op muntjes en bankbiljetten.

In Japan verzeker je jezelf van een gelukkig nieuw jaar door soba noodles te eten maar dan wel door ze zonder te breken naar binnen te slurpen. En in Griekenland en Turkije gooi je een granaatappel stuk voor je deur. Hoe meer pitjes er uit vallen hoe meer geluk.

Met Carte Blanche wilden we ons een eigen ritueel. We vierden het op de creatieve hotspot de Ceuvel en hadden de woonboot waar Wendy werkt tot onze beschikking. Het resultaat was een installatie. Een wolk geluk. We bakten zo’n 130 fortune cookies, vulden ze met persoonlijke gelukswensen en hingen ze op in een grote wolk voor de gasten. Zo mocht iedereen een koekje uit de wolk komen knippen en kon je bij ons vast een beetje geluk komen halen voor 2015. Geluk moet je delen, dan wordt het altijd meer. 

Het gelukwensen ging nog even door online.
www.birgittavanlangeveld.nl/happy-2015/