Gastcollege magazine design

Gastcollege magazine design

Inmiddels ben ik al wat jaren bezig als ontwerper en dan komt er een moment dat je de ervaring mag gaan delen. Oef, wat klinkt dat belegen, maar ik doe dat met veel plezier. De afgelopen 3 jaar ben ik door de Hogeschool Leiden uitgenodigd om te vertellen over Magazine Design. Dit voor de minor bedrijfsjournalistiek.

Studenten communicatie (en soms ook uit andere richtingen) leren daar van professionals wat er komt kijken bij het maken van een goed personeelsblad of een relatieblad. Meestal geef ik twee colleges. In het eerste college vertel ik vooral het verhaal, met veel beeld en filmpjes. En in het volgende ga ik met de studenten aan de slag voor het vinden van het juiste coverbeeld voor hun magazine.

Ik doe het ook een beetje vanuit de overtuiging dat je zo wat kan teruggeven van wat je zelf hebt geleerd. Het is mooi om jonge mensen op weg te helpen en ze anders te laten kijken naar dingen. En dat is nog best een pittige klus. Tijdens de colleges merk je dat niet iedereen de creativiteit bezit om voorbij de clichés te denken en beeldend denken vinden ze moeilijker dan ik dacht. Nou moet je deze studenten ook niet vergelijken met studenten van een kunstacademie, waarvan verwacht wordt dat ze hun creativiteit ten volle benutten, maar in deze tijd is beeld een steeds belangrijker communicatiemiddel. Daarnaast heb je creativiteit nodig voor het oplossen van alle soorten problemen. Pleidooi dus om de ontwikkeling van creativiteit alle fasen van het onderwijs een belangrijke plaats in te laten nemen! En dan helpen bezuinigingen op cultuur ook niet mee! (maar dat is een ander verhaal)

Het was bij dit college wel heel leuk om te zien dat ze zo enthousiast aan de slag gingen. Een college met plaatjes is natuurlijk een welkome afwisseling. Over twee weken hebben ze de beoordeling van hun magazines en ik mag dan ook mijn oordeel vellen. Benieuwd of ze wat hebben opgestoken van mijn colleges.

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

copyright © Birgitta van Langeveld - all rights reserved
Recente reacties