ZZP boete. Overleeft de creatieve ZZP’er het?

ZZP boete. Overleeft de creatieve ZZP’er het?

Beste dames en heren van de coalitie,

Ik ben boos! En dat ben ik niet zo snel. Natuurlijk, Ik kan me soms best een partijtje opwinden over overheidsbeleid en plannen, maar ik kan dan ook vaak de achterliggende gedachtegang volgen. De nuance zien, zelf toegeven dat ik ook de oplossing niet weet en dan maar hopen op het beste.

Nu zie ik het even niet. Ik zie geen redelijkheid, ik zie geen goede argumenten, ik zie korte termijn denken. Ik zie wanhopig het ene financiële gat vullen met het andere en ik zie starre afspraken tussen twee partijen die hun feiten niet goed op een rijtje hebben. Ja, ik ben boos, omdat het heel simpel, mijn inkomenszekerheid betreft.

Het gaat over de zelfstandigenaftrek. Veel gehyped de afgelopen tijd. Maar wat wil je, een groot deel van de grote groeiende groep ZZP’ers wordt direct bedreigd in hun inkomen waarmee ze (in deze tijd) nog maar net hun hoofd boven water kunnen houden.

Er is de afgelopen tijd al veel over geschreven. Van het staaltje slechte onderzoeks journalistiek van het FD dat daarna volledig gefileerd werd door Karin Romme. Tot de  verontwaardiging van Max Pam, die haarscherp uitlegt wat de gedachtegang kan zijn van PvdA maar daar volledig in het duister tast over de redenen van VVD. Opinie genoeg dus. Laat ik mijn schepje er dan ook nog maar even bovenop doen.

Ik schrijf vanuit mijn eigen perspectief. Dat is wat ik ken en wat ook opgaat voor veel ZZP’ers in mijn omgeving. Blijkbaar is er bij de heren en dames politici geen duidelijk beeld over wie de ZZP’er nu is en wat deze bijdraagt aan onze samenleving. In de hoofden van de politici bestaan namelijk twee soorten ZZP’ers. De uitgebuitte ZZP’er met een laag inkomen, meestal in de zorg of de bouw, die tegen hun wil gedwongen is tot zelfstandig worden door slechte werkgevers. En de dikverdienende ZZP’er (meestal consultant) die zich in laat huren voor veel te hoge tarieven door de overheid zelf en die dan ook nog eens allerlei mooie aftrekpostjes heeft. Oké, beetje gechargeerd wellicht, maar dat beeld krijg je op dit moment uit de media. Dat er nog een hele wereld tussen die twee uitersten zit wil ik graag laten zien.

Vandaag stond in een artikel in het NRC de volgende zin: “VVD en PvdA vinden dat die belastingverlichting op de helling kan, omdat zelfstandigen zonder personeel vaak klein blijven en weinig bijdragen aan vernieuwing van de economie.”  Daar schrok ik van! Denken ze echt zo? Zijn ze echt zo slecht geïnformeerd? Zeker vanuit VVD had ik dit niet verwacht!

De creatieve ZZP’er

Mijn situatie dus, voor een iets vollediger beeld dames en heren. Ik ben ZZP’er, maar liever noem ik mezelf ZP’er. Zelfstandig Professional. Zoals Max Pam al aanhaalde. Dat “zonder personeel” is een volstrekt overbodige en neerbuigende toevoeging. Daar voel ik me dus niet door aangesproken. Maar ik zal voor de helderheid deze afkorting toch hanteren .

Iets specifieker: Ik ben Grafisch ontwerper met een specialisme in Identity design en Magazine design. Ik hou van mijn vak! Niets mooier om te denken in strategieën, plannen en het vervolgens ook mooi te visualiseren. Ik heb jaren in loondienst gewerkt bij bureau’s en daar heb ik veel geleerd. Toen ik echter een paar jaar terug mijn baan verloor heb ik een bewuste keuze gemaakt om voor mezelf te beginnen. Het plan zat al jaren in mijn hoofd en dit was het moment om het te doen! Voor mijn ontwikkeling als professional was dit ook de meest logische keuze.

Ik ben gestart aan het begin van de crisis (velen verklaarden me dan ook voor gek dat ik juist toen voor mezelf startte). Maar ik heb mijn positieve motto’s: “slechter kan het niet worden, the only way is up! No guts, no glory!”. Eigengereid zijn en initiatief nemen zitten in m’n bloed! Langzaam en gestaag kreeg ik steeds meer opdrachten. Meestal geen vetpot, want opdrachtgevers kampten ook met de crisis en dan wordt er als eerste bezuinigd op communicatie-uitingen. Er moest dus flink onderhandeld worden en een hoop water bij de wijn worden gedaan. Dat betekent veel uren gratis weggeven, relaties opbouwen, flexibel zijn in planningen, maar dat was allemaal wel mijn manier om een goede business op te bouwen.

Mijn inkomen is niet heel hoog. Wat ik binnenkrijg aan omzet ligt rond modaal. Mind you: daar moet dan alles nog vanaf. De omzet belasting, de inkomsten belasting, bedrijfskosten, investeringen, ziektekosten, reserveringen voor pensioen en verzekeringen. Alles wat voor mensen in loondienst geregeld is in mooie afspraken, dat moet ik nog even zelf regelen. Maar ik kan er netjes van rondkomen. Het is in deze tijd geen vetpot, in de creatieve sector hebben we dat geaccepteerd.

Maar die zelfstandige aftrek, kan ik dus niet missen. Dat wordt echt een groot probleem. Om maar even een cliché te gebruiken: Ik heb een hypotheek die elke maand betaald moet worden (ik heb geen huursubsidie zoals FD denkt).

Ik zie namelijk de uitgaven aan de creatieve sector ook niet toenemen. Tarieven worden onder druk gezet. Opdrachtgevers schrijven gratis pitches uit. Er worden veel uren gratis weggegeven door creatieven. We moeten soms wel, van beide kanten.

Als de zelfstandigen aftrek wordt afgeschaft zal dit een grote klap zijn voor de creatieve bedrijfstak. Veel van ons werken al voor veel te weinig, al is het maar vanuit idealisme en de passie voor ons vak. Er zullen mensen noodgedwongen moeten stoppen en in de bijstand belanden (wat de overheid dus nog meer geld gaat kosten dan deze actie ze nu uiteindelijk op zal leveren zie artikel NRC) Er zijn namelijk geen vacatures bij de bureaus. We creëren nu als ZZP’ers ons eigen werk.

Mijn sector bestaat uit heel veel zelfstandigen en kleine bedrijfjes. We hebben maar een handjevol grote bureaus in Nederland. En juist vanuit de kleine bureautjes komt de vernieuwing. De echte creativiteit. De initiatieven en de goede ideeën.

Maar de creatieve sector is wel hard nodig. Notabene ziet de overheid onze sector als één van de economische topsectoren met de potentie tot groei. Dat gaat niet gebeuren als je de ZZP’ers in die sector de nek om draait.

En laat ik het dan niet eens hebben over de culturele sector die al bijna om zeep is geholpen met de BTW verhoging en bezuiniging van de afgelopen tijd. Juist die culturele ondernemers die hard hun best doen om meer zakelijke stappen te nemen, die geen gebruik hoeven te maken van subsidies, die worden dan extra gestraft.

Ik vrees voor een arm cultureel klimaat als dit kabinet zo doorgaat. Cultuur is wat de samenleving nodig heeft en heeft grote economische waarde. In de designsector, het toerisme, maar ook voor innovatie in de zakelijke sector.

Initiatiefrijk

In de tussentijd nam ik zelf ook initiatieven met mijn netwerk van zelfstandige communicatie professionals. Ik startte een magazine tijdens 7 days of inspiration. Waar ik met zo’n 40 zelfstandigen: tekstschrijvers, journalisten, illustratoren, redacteuren en ontwerpers, 7 drukkers, een binder en een papierhandel een volledig gratis blad realiseerde.

Ik geef af en toe mijn uren weg voor het goede doel. Aan organisaties die ik een warm hart toedraag met een te laag budget.

Met een collega zijn we in Den Haag bezig met het opstarten van een netwerk zelfstandige communicatieprofessionals, die op termijn ook echt samen in één ruimte gaan werken om elkaar en opdrachtgevers te versterken in wisselende combinaties.

Met andere zelfstandigen zijn we bezig om een broodfonds op te richten omdat de overheid nog steeds te weinig doet aan de onbetaalbare arbeidsongeschiktheidverzekeringen voor zelfstandigen. Dan doen we het zelf maar. ZZP’ers zijn immers een initiatiefrijk volkje.

Kortom: “…Weinig bijdragen aan vernieuwing van de economie…”?! Wij zijn de vernieuwing van de economie! VVD streefde al die tijd naar flexibilisering van de arbeidsmarkt. Wij zijn de flexibilisering van de arbeidsmarkt! Als deze regering vernieuwing wil en hervorming, dan moet je juist niet de ZZP’er korten.

Daarnaast start elke grote onderneming als een kleine. Dus initiatieven in de kiem smoren lijkt me geen stimulering van het ondernemersschap, beste VVD’ers.

Het lijkt me zinvol dat de dames en heren politici van VVD en PvdA even een kloppende rekensom maken over wat de ZZP’er de maatschappij nou oplevert. Want kosten doen ze uiteindelijk niet zoveel. Ze dragen bij, maar maken amper gebruik van de voorzieningen die werknemers wel hebben.

Maar misschien reageer ik te snel, heb ik niet alle informatie en zijn de plannen allang aangepast of komt er een andere regeling voor in de plaats die de ZZP’er ook ondersteunt. Dan hoor ik het graag natuurlijk. Ook ik vind dat we met z’n allen deze crisis wat moeten inleveren. Naar verhouding en draagkracht. Niet naar of je wel of geen ZZP’er bent.

Bij deze dus het verhaal van een creatieve ZZP’er die in deze tijd het hoofd boven water houdt en die graag wil laten weten hoe zij geniet en geïnspireerd wordt door de zelfstandigheid. Mooi toch? Zullen we het dan vanaf nu hebben over hoe we de ZZP’er kunnen ondersteunen? Laten we het juist vieren door een glas te heffen op de initiatiefrijke en ondernemende (Z)ZP-schare. Die onmisbaar is in de economie en samenleving van de toekomst. Proost!

P.s. ik stem D66 en zal dat nu zeker blijven doen.

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

copyright © Birgitta van Langeveld - all rights reserved
Recente reacties